Предметом вивчення навчальної дисципліни  є оволодіти навичками економічної діагностики для забезпечення ефективного управління підприємством, вивчення системних характеристик економічного управління підприємством; оволодіння бюджетуванням як однією з найпоширеніших технологій економічного управління підприємством.

Мета навчальної дисципліни є засвоєння знань про використання методичного апарату та інструментарію економічної діагностики для визначення стану підприємства.

Вивчення навчальної дисципліни діагностика в системі управління ґрунтується на таких засвоєних навчальних дисциплінах: менеджмент організацій,управління змінами та інноваціями.

Здобуті знання з діагностика в системі управління є основою для вивчення наступних навчальних дисциплін: управління знаннями, корпоративне управління.

Основні завдання навчальної дисципліни такі:

1.Вирішення конкретних завдань управління діяльністю підприємства в умовах ринку.

2.Опануванні методів і технології проведення діагностичного дослідження підприємства за різними аспектами його діяльності в конкурентному середовищі з використанням відповідного методичного забезпечення при виконанні курсових і дипломних робіт.