Фізична і колоїдна хімія – одна із фундаментальних дисциплін у системі вищої освіти при підготовці спеціалістів технологічного профілю для харчової, хімічної та інших галузей промисловості та сільського господарства. Пояснення та обґрунтування механізмів фізико-хімічних явищ, які відбуваються при технологічних процесах переробки, зберігання і консервування продуктів тваринного і рослинного походження є необхідним для подальшого вивчення спеціальних дисциплін і формування майбутнього фахівця інженера-технолога. Знання фізичної і колоїдної хімії необхідні для розробки нових технологій у галузі виготовлення, контролю за якістю та зберіганням харчових продуктів. Впровадження у практику методів фізичної хімії сприяє автоматизації виробництва, створенню безперервних схем та потокових ліній виробництва.

Предметом дисципліни є вивчення взаємозв’язку хімічних процесів і фізичних явищ, які їх супроводжують, встановлення закономірностей між хімічним складом, будовою речовин та їх властивостями і біологічною дією, дослідження механізмів реакцій та їх швидкості в залежності від умов, а також вивчення властивостей гетерогенних високодисперсних систем і високомолекулярних речовин (ВМР) та процесів, що в них протікають. 

Метою дисципліни є вивчення теоретичних та прикладних основ фізичної та колоїдної хімії, що будується на законах хімічної термодинаміки, кінетики та каталізу, вченні про будову речовини та природу розчинів, а також встановлення причинно-наслідкових зв’язків між фізичними процесами та хімічними явищами, що їх супроводжують, властивостями, структурою і складом речовин.