Гігієну у реабілітації, як навчальну дисципліну, студенти спеціальності "Фізична терапія, ерготерапія" вивчають на другому курсі.

Охорона та зміцнення здоровя – не лише особиста справа кожної людини, а й одне з найважливіших державних завдань. Значна роль у його розвязанні належить профілактиці захворювань, котру мають здійснювати працівники охорони здоровя та фізичної культури. Цим фахівцям необхідні знання з основ гігієни як галузі профілактичної медицини.

Метою дисципліни "Гігієна у реабілітації" є вивчення впливу чинників трудового процесу та навколишнього виробничого середовища на організм людини з метою розробки відповідних санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів. Вона встановлює нормативи та дає рекомендації, які спрямовані на створення сприятливих умов праці, профілактику професійних захворювань, забезпечення збереження здоров'я, запобігання втоми і перевтоми, підтримку високого рівня працездатності людини та підвищення продуктивності праці.

Гігієна у фізичній реабілітації, фізичній культурі та спорті вивчає вплив різних чинників довкілля і соціальних умов, а також фізичних навантажень на функціональний стан організму осіб, які проходять реабілітацію, стан їх здоров'я і відновлення працездатності, а на їх основі досягнення позитивних результатів фізичної реабілітації.